Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

LIBERTA PER GLI ULTRAS

Την Κυριακή 22 Μάρτη ένας ανήλικος οπαδός του Ηρακλή συνελήφθη έξω από το Καυτατζόγλειο και περνά από δίκη στις 4 Ιούνη.


4 οπαδοί του ΠΑΟΚ που συνελήφθησαν στα επεισόδια πριν και μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, καταδικάστηκαν οι 3 σε ποινές 8 μηνών και ο ένας σε 3 μήνες. Εκκρεμεί δίκη και για έναν πέμπτο ανήλικο.



ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ...ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ...

Δεν ειμ' εγώ σπορά της Τύχης

ο πλαστουργός της νιας ζωής.

Εγώ 'με τέκνο της Ανάγκης

κι ώριμο τέκνο της Οργής.


Δε δίνω λέξεις παρηγοριά,

δίνω μαχαίρι σ' ολουνούς,

καθώς το μπήγω μες το χώμα

γίνεται φως, γίνεται νους.

Κ.Βάρναλης


Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.....

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ NAVAJO

Πριν λίγους μήνες ο «ευυπόληπτος κύριος» Κούγιας αποφάσισε να αναμειχθεί με τα διοικητικά της Παναχαϊκής. Το γνωστό λαμόγιο γνωρίζοντας πως οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες είναι από τους καταλληλότερους χώρους για επιχειρηματικές βλέψεις, οικονομική ανέλιξη και μαύρου ξεπλύματος, εκδιωγμένος από την τοπική ομάδα των Ιωαννίνων, βρήκε στέγη στην ομάδα της Πάτρας. Η χρονική συγκυρία που διάλεξε να κάνει την «μεταγραφή» του στην Παναχαϊκή, δεν ήταν και η καλύτερη γι’ αυτόν και την καριέρα του. Είχε περάσει πολύ λίγος χρόνος που αποφάσισε να υπερασπίσει τον γνωστό μπάτσο – δολοφόνο 15χρονων παιδιών και οι μνήμες ήταν νωπές. Μετά την πρώτη «υποδοχή» που του επιφύλαξαν πολίτες της Πάτρας όταν πάτησε το πόδι του στην πόλη για να κάνει τον διακανονισμό του με την διοίκηση της τοπικής ομάδας, ακολούθησαν διάφορα πανό και συνθήματα στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια, που εναντιώνονταν στο τομάρι του από φίλους της Παναχαϊκής, κυρίως από το πιο συνειδητοποιημένο κομμάτι των οπαδών της. Ακολούθησε ο προπηλακισμός του σε εντός έδρας παιχνίδι, με αποτέλεσμα να αλλάξει για λίγο το χρώμα του προσώπου του (από λευκό χάσκι, σε μπλε μαρέ). Βρίζοντας θεούς και δαίμονες ο «κοντός» απείλησε ότι θα εξαφανίσει τον πιο δυναμικό σύνδεσμο της ομάδας, τους Navajo, και ξεκίνησε εναντίον τους έναν πόλεμο μηνύσεων, επικαλούμενος τις κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται εντός του γηπέδου της Παναχαϊκής…
Σε μια περίοδο που το οπαδικό κίνημα ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο και βάλλεται από το επίσημο Κράτος και από τα κάθε είδους λαμόγια, η επίθεση στους Navajo είναι μια επίθεση ενάντια σε όλους τους οπαδούς που εναντιώνονται σε νόμους, θεσμούς και κάθε είδους πολιτικές και κινήσεις που παρασιτούν σε βάρος τους. Να μην αφήσουμε κανέναν οπαδό έρμαιο στα νύχια τους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ NAVAJOΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ.



Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΥΑΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 Αρχηγοί υπερδυνάμεων, πρωθυπουργοί κρατών, υπουργοί, αναλυτές, δημοσιογράφοι… εμφανίζονται ως αφελείς παρθένες που ξελογιάστηκαν και εξαπατήθηκαν από την λάμψη των Golden Boys των μεγάλων χρηματοπιστωτικών και άλλων επιχειρήσεων, τους κουστουμάτους απατεώνες της Wall Street, τα λαμόγια των τραπεζών και των αγορών που τίναξαν την παγκόσμια οικονομία στον αέρα. Αφελείς ή συνένοχοι; Οι «αφελείς παρθένες» που οδύρονται σήμερα, αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που κλονίζεται αυτή τη περίοδο. Από τους νόμους αυτού του συστήματος προέρχεται ο αέρας της φούσκας της κτηματαγοράς, της κεφαλαιοποίησης των δανεικών και της υπερτίμησης των χρεογράφων των επιχειρήσεων. Αυτοί οι νόμοι μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους των τραπεζών, μέσα από τη νομοθεσία του συστήματος συνεχίζεται και σήμερα η αφαίμαξη των εργαζομένων που πληρώνουν τα δημόσια πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η λειτουργία του συστήματος και όσοι επιμένουν ότι πρώτη τους φορά βλέπουν τέτοιο πράγμα είναι απλώς ψεύτες.

    Έτσι και στη χώρα μας, η κρίση δεν έχει έρθει από το πουθενά. Αντιθέτως είναι απότοκο μιας πλανητικής απάτης που επί χρόνια καλλιεργούσαν όσοι προσέβλεπαν αποκλειστικά στη μεγιστοποίηση των ατομικών κερδών τους μετατρέποντας την οικονομία σ’ ένα στημένο καζίνο. Δεν μπορεί πια η κρίση να γίνει η κολυμβήθρα  του Σιλωάμ για όλες τις αμαρτίες της διεφθαρμένης ελληνικής πολιτικής τάξης.          Όταν μετρούσαν ως ανάπτυξη τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες, όταν καταστρέφανε το ασφαλιστικό σύστημα, όταν επί μια δεκαπενταετία διέλυαν τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργούσαν τη «γενιά των 700 ευρώ», όταν εξανάγκαζαν τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράσουν τοξικά ομόλογα, όταν το κράτος εξυπηρετούσε τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα των πολιτικών, των επιχειρηματικών ομίλων και των «κουμπάρων», όταν καλλιεργούσαν την αυταπάτη ότι ολόκληρη η χώρα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν καταναλωτικό παράδεισο…

 Έτσι και τώρα συνεχίζουν να αυξάνουν την έμμεση και άμεση φορολογία, την δημοσιονομική λιτότητα, την περαιτέρω αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων με νέα φορολογικά μέτρα, με την στήριξη των τραπεζών με τα πακέτα των δις, με την υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα με κάθε είδους αθρόες προσλήψεις για ρουσφετολογικούς σκοπούς, με την προώθηση της ελαστικής και μαύρης εργασίας, με τις απολύσεις, με την εντατικοποίηση της καταστολής…

Όμως και από τις κρίσεις πάντα κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι. Οι νικητές της κρίσης αυτής θα είναι όσοι, την επόμενη της καταστροφής, θα βρουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και τις αντιστάσεις της κοινωνίας υπό πλήρη διάλυση. Οι χαμένοι θα είμαστε όλοι οι άλλοι.

   Όμιλοι ΜΜΕ, τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβοι (αυτοκινητόδρομοι, μετρό, αεροδρόμια), κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρηματίες στην ενέργεια, έμποροι όπλων… έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα διεκδίκησης για την «πίτα» των κονδυλίων και την ανάθεση έργων, «μαγειρεύοντας» τις συμμαχίες με τις πολιτικές μαριονέτες, που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα αναδειχθούν οι νέα φουρνιά νταβατζήδων και θα καθοριστούν τα νέα παιχνίδια διαπλοκής για τα επόμενα χρόνια. Με φόντο το ποσό των 30 δις ευρώ που αφορά δημόσια έργα, ενέργεια επικοινωνίες και αναδιάταξη του υπάρχοντος τραπεζικού σκηνικού, περίπου είκοσι επιχειρηματίες που διεκδικούν μερίδιο στα δεκάδες δις  του κρατικού κορβανά και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, από την μια πιέζουν τη Ν.Δ. προκειμένου να αποσπάσουν όσα μπορούν μέχρι τις εκλογές με αντίτιμο κάθε είδους στήριξη, από την άλλη κάνουν «προσύμφωνα» με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.  στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

Η επίτευξη αυτού του σχεδίου προϋποθέτει παρεμβάσεις στον χώρο των ΜΜΕ για την υποστήριξη είτε της Ν.Δ. είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπου τα διαπλεκόμενα συμφέροντα έχουν συνάψει συμμαχίες επιλέγοντας κάποιοι απ’ αυτούς στα μετοχικά κεφάλαια των «βαρόνων του Τύπου», ενώ κάποιοι άλλοι προσφέρουν «ενέσεις» ρευστότητας με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό το ιδιόμορφο παζλ «διαπλεκόμενων» και μεγαλοϊδιοκτητών ΜΜΕ  συμπληρώνεται με τις συμφωνίες των «δελφίνων» των δύο κομμάτων οι οποίοι στοχεύουν στην εύνοιά τους προκειμένου να δηλώσουν παρόντες στην κούρσα της διαδοχής την επομένη των εκλογών.

 Πέντε όμιλοι στα ΜΜΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση αυτού του σχεδίου, καθώς τόσο οι συμμαχίες τους με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα όσο και οι δικές τους μεγάλες μπίζνες θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό ποιοι θα βγουν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι από τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στο κοντινό μέλλον.  

Ο όμιλος Μπόμπολα, έχοντας στη κατοχή του σημαντικά Μέσα Ενημέρωσης, τηλεοπτικά και έντυπα, ασκεί επιρροή στο επιχειρηματικό παιχνίδι, αφού οι εργολαβίες πέφτουν σύννεφο επί Ν.Δ., παρά την διαφαινόμενη κόντρα που έχει με την κυβέρνηση. Ο όμιλος έχει πάντα καλές σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα, αφού δανειοδοτείται εδώ και χρόνια για τα έργα, και προνομιακούς συνομιλητές την Εθνική και την Alpha τράπεζα. 

Ο οργανισμός Λαμπράκη που είναι το ισχυρότερο συγκρότημα Τύπου στη χώρα, επισήμως δεν μετέχει σε κανένα επιχειρηματικό μπλοκ εκτός ΜΜΕ. «Ευλογεί» μπίζνες, είτε πρόκειται για τεχνικές εταιρείες που μετέχουν σε διαγωνισμούς, είτε για την προτίμηση σε συγκεκριμένη εταιρεία που ασχολείται με τα ενεργειακά, είτε για το τραπεζικό σύστημα στηρίζοντας μεγάλη μη κρατική τράπεζα. 

Ο όμιλος Αλαφούζου υποστηρίζει μιντιακά και επιχειρηματικά το μπάσιμο του Βγενόπουλου, προωθεί την πράσινη ανάπτυξη, έχει συνέταιρο τον εφοπλιστή Μαρινάκη, υποστηρίζει σταθερά την Μπακογιάννη και αποφεύγει να έρχεται σε αντιπαράθεση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.! 

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη, με ισχυρή παρουσία στα ΜΜΕ και τα επιχειρηματικά (ενέργεια και τράπεζες), κρατάει εξίσου ισορροπίες και με τα δύο κόμματα,  γιατί αυτή είναι και η στρατηγική του ομίλου διαχρονικά.

   Η Ν.Δ. εξασφάλισε για τους μεγαλοεργολάβους νέο πακέτο 8 δις το οποίο συνθέτουν : οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής Οδού, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, Λαυρίου, Παιανίας-Μαρκόπουλου, η μερική υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

 Έξι κοινοπραξίες στις οποίες μετέχουν όλες οι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες μαζί με κάποιες ξένες, κατέθεσαν προσφορές για να αναλάβουν την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό, ενώ αναμένονται και οι προσφορές για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ακτίου-Αμβρακίας, για τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού ανά την χώρα, καθώς και για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Άλλο ένα πακέτο 20 δις προορίζεται για τους αυτοκινητόδρομους που το ΥΠΕΧΩΔΕ αποκαλεί «Δρόμους Ανάπτυξης» (έξι οδικά έργα) και που μέρος τους πληρώνουμε εν μέσω διοδίων, καθώς και το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Οι ίδιοι εργολάβοι έχουν αναλάβει μια σειρά άλλους οδικούς άξονες (υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης), λιμάνια, αεροδρόμια, υδροαρδευτικά κ.ά. έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 δις.

Σαν να μη φτάνουν αυτά, το υπουργείο Οικονομικών, εντός του 2009, φιλοδοξεί να βγάλει στη «πιάτσα» κάπου 15 συγχρηματοδοτούμενα έργα (φυλακές, διοικητικά και αστυνομικά τμήματα κ.ά.) που και αυτά απευθύνονται στους μεγαλοεργολάβου συνεταιρικά με τις τράπεζες.

  Το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα αφεντικά των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών έχουν αποδυθεί σε ένα μπαράζ αγορών μετοχών των εταιρειών τους, βελτιώνοντας τη δική τους μετοχική θέση, αλλά στηρίζοντας όσο πιο ψηλά γίνεται και τη τιμή της μετοχής της εταιρείας τους.

  Όσον αφορά τις τράπεζες, υπάρχουν παρασκηνιακά συμφωνίες για συγχωνεύσεις τραπεζών (π.χ Εθνική με Alpha, Εθνική με Πειραιώς, πώληση της Aspis Bank, εξαγορά του Ταχ. Ταμιευτηρίου από την Εθνική κ.λπ.).                                           Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Βγενόπουλου, ο οποίος παίζει χοντρά με την Ολυμπιακή (συμφωνία με την κυβέρνηση για την εξαγορά του εθνικού αερομεταφορέα) και έχει συνδέσει την οικονομική του δραστηριότητα και στον τραπεζικό τομέα με αυτήν πολλών ακόμα επιχειρηματιών, κυρίως εφοπλιστών, αλλά και επιχειρηματιών του Τύπου.

  Στον τομέα των οπλικών συστημάτων υπάρχουν δυο λόμπι. Το γαλλικό, το οποίο κέρδισε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. 17 ελικόπτερα, έξι φρεγάτες και στο βάθος έρχεται το δεύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Mirage 2000. Το ρωσικό λόμπι παλεύει για να υπογράψει την προμήθεια 450 τεθωρακισμένων οχημάτων, μετά την προμήθεια των  S-300   και των TOR-M1.

  Από την άλλη, αρκετοί όμιλοι δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν και στο «ενεργειακό πανηγύρι» που θα γίνει αργά ή γρήγορα και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μερικών δεκαετιών. Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει προνομιακή μεταχείριση στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς της ΔΕΗ, κέρδισε  τον διαγωνισμό για το Αλιβέρι, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο κατασκευής ιδιόκτητων μονάδων, με σκοπό να πρωταγωνιστήσει στην απελευθερωμένη αγορά.                                                                                                                                                                         Ο όμιλος Κοπελούζου αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές της ΔΕΗ με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ενώ έχει επικρατήσει στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για την πρώτη ιδιωτική θερμική μονάδα. Ήταν από τους πρωταγωνιστές στο μεγάλο θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξ/πολη.

 Οι άλλοι δυο όμιλοι, τα ΕΛ.ΠΕ. και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ,  έχουν εξασφαλίσει ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους στα σχέδιά τους για επέκταση της δραστηριότητας στην ηλεκτροπαραγωγή. Τα ΕΛ.ΠΕ. εκτός από τον μεγαλομέτοχο, όμιλο Λάτση, έχουν δημιουργήσει κοινοπραξία με την ιταλική Edison. Ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ προσέλκυσε πρόσφατα τη συμμαχία της γαλλικής GdF-Suez για την ανάπτυξη νέου ενεργειακού δυναμικού, με όλες τις μορφές (αιολικά, θερμικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.).

   Οι επιχειρηματίες επιθυμούν να εφαρμόζονται πολιτικές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι δικές τους δουλειές, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει πράσινη ή γαλάζια κυβέρνηση…

 

 ΣΤΙΣ ΥΑΙΝΕΣ ΤΑ ΔΙΣ -  ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ…

 

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Αι Σιχτίρ



Για να δούμε που θα σταματήσει η κατρακύλα του φετινού Άρη... Άλλο ένα βαρύ αποτέλεσμα (4-0) από τον ανύπαρκτο αστέρα τρίπολης. Θα πουν κάποιοι " μας έσφαξε η διαιτησία ", δεν διαφωνώ αυτό όμως δεν δικαιολογεί την τεσσάρα από κανένα σύλλογο του κόσμου. Γιατί είσαι ΑΡΗΣ γαμώ την τρέλα μου. Κι όταν φοράς αυτή τη βαριά φανέλα, είσαι υποχρεωμένος να ματώσεις μέσα στο γήπεδο...
Οι παίκτες μένουν πάντα στο απυρόβλητο, μεγάλη μερίδα οπαδών μας μοιράζει συγχωροχάρτια σε διοίκηση και τεχνικό team, ενώ οι υπόλοιποι σκέφτονται ήδη την επόμενη χρονιά...
Βλέποντας τις παραπάνω στάσεις είδαν και απόειδαν και οι παίκτες και άρχισαν, εδώ και καιρό, τα νυχτοπερπατήματα και τα ουίσκι (βλ. Κόκε) οπότε όλα καλά!
Μήπως έφτασε ο καιρός η λύση να δοθεί από τούς αγνούς οπαδούς; Μήπως έφτασε ο καιρός κάποιοι να πάνε σπίτι τους; Μήπως έφτασε ο καιρός να επαναπροσδιοριστούν κάποια πράγματα μέσα στο σύλλογο;
Ξυπνάτε πριν σας ξυπνήσουμε με το ζόρι!
Γιατί και ο θεός φοβέρα θέλει...
Γιατί βαρεθήκαμε να πηγαίνουμε κάθε Δευτέρα στη σκατοδουλειά μας με κατεβασμένο το κεφάλι...
Γιατί όπως και να το κάνουμε ΑΡΗΣ είμαστε και φέτος πραγματικά δεν είμαστε καλά...